Četvrt veka rada društva selekcionara i semenara Srbije

Povodom 25 godina od osnivanja Društva selekcionera i semenara Republike Srbije, 16. novembra 2017. u Svečanoj sali Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, održana je svečana akademija obeležavanja ovog veoma značajnog jubijela za oblast semenarstva u Srbiji.

Na skupu je domaćoj, naučnoj i stručnoj javnosti ukazano na privredni i izvozni potencijal oplemenjivačke i semenarske struke, ali i značaj ovog sektora za razvoj nauke i istraživanja u oblasti biotehnologije. Istaknut je značaj ove oblasti poljoprivrede kao izuzetnož profitabilne delatnosti, koja je i u prošlosti bila, a i još uvek je važan pokretač razvoja celog agrara. Kroz pažljivo odabrane predavače i teme, na skupu je izneto trenutno stanje nacionalne semenske industrije, položaj instituta koji su proizvođači i izvoznici semenske robe, kao i njihove veze sa Univerzitetima.

Oplemenjivanje i semenarstvo poljoprivrednih biljaka je jedan kompleksan sistem koji povezuje obrazovanje visoko specijalizovanih kadrova, fundamentalna genetička istraživanja, biljne genetičke resurse, oplemenjivanje, tehnologiju gajenja, tehnologiju dorade semena, marketing i trgovinu semenom. Ukazano je da oplemenjivanje ne može da postoji ako za osnovu nema fundamentalna genetička istraživanja i genetičke resurse, da rezultati koji se postižu u oplemenjivanju biljaka nemaju mnogo smisla ako se kroz semenarstvo ne realizuju na tržištu  i na kraju semenarstvo nema budućnost ako se deo profita ne usmeri na fundamentalna istraživanja iz oblasti biotehnologije, ali i razvoj visoko specijalizovanih kadrova.

Svečanoj akademije je prisustvovalo oko 120 naučnih i stručnih radnika iz ove oblasti, kao i predstavnici medija. Skup je ispred privrede i kao član UO Društva semenara i selekcionera Srbije, pozdravila Natalija Kurjak, direktor marketinga kompanije Victoria Logistic.