Pravilna agrotehnika i primena hraniva

Svi smo svedoci, da su ove godine najpre zahvaljujući nepovoljnim vremenskim prilikama, prinosi svih useva, kako ratarskih, tako i povrtarskih i voćarskih biljnih vrsta bili na nižem nivou od proseka. Ono što je osvedočeno da su prosečni rezultati pa i značajno viši od proseka, upravo bili postignuti tamo gde se na parcelama sprovodila prava i pravovremena agrotehnika shodno planiranom usevu, tipu zemljišta, rezervama vlage u zemljištu, regionu, delu atara.

Kolike su rezerve hraniva u zemljištu to niko ne zna dok ne uradi agrohemijsku analizu zemljišta. Podsećamo da se FOSFOR i KALIJUM kao značajni elementi budućeg prinosa upravo MORAJU da primenjuju i unose u zemljište SAMO U JESEN. Unošenje istih u proleće je čista improvizacija u ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Stručna služba VICTORIA LOGISTIC upozorava proizvođače da prilikom odlučivanja o količinama i formulacijama NPK hraniva koje će se primeniti ove jeseni za narednu vegetaciju, moraju obratiti pažnju na mnoge faktore iz ovogodišnje proizvodnje, kao što su visina ostvarenog prinosa, primenjena količina NPK hraniva i dr.