Stanje ozimih useva

U ovom momentu ozimi usevi i dalje izgledaju dobro i imaju dovoljno vlage u oraničnom sloju (nemaju velike zahteve za vlagom) međutim ukoliko se nastavi period bez značajnih padavina, prvenstveno snega, pitanje je da li će usevi imati dovoljno vlage u prolećnom periodu.

Duži period toplog, suvog vremena, sa visokom vlažnošću vazduha doveo je ipak do povećane bujnosti pšenice, uljane repice i ječma. Istovremeno ovi uslovi pogoduju razvoju i širenju bolesti. Pšenica je dostigla svoj optimalni razvoj za prezimljavanje još u decembru i trebalo je da uđe u fazu mirovanja, kao i ostali ozimi usevi. Zbog prevelike bujnosti može doći i do preveremnog poleganja ozimih useva, do nepotrebnog trošenja vlage i hraniva u zemljištu.

Na širem području Vojvodine, na pšenici je registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), rđe (Puccinia spp) i pepelnice žita (Erysiphae graminis). Na usevima uljane repice registrovano je prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) i pegavosti uljane repice (Alternaria spp.).

Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite, a preporuka poljoprivrednim proizvođačima jeste da prate pojavu i razvoj bolesti kako bi kada se steknu uslovi mogli pravovremeno da deluju.

Izvor fotografije PSS Novi Sad: Septoria tritici

 

Izvor fotografije PSS Novi Sad: Erysiphaea graminis