Štetočine uljane repice

Na mnogim terenima širom Vojvodine, jesenas je posejano znatno više njiva pod uljanom repicom, biljnom vrstom koja poslednjih par godina ima trend uspešnosti proizvodnje, ostvarenja visokih, stabilnih prinosa i stabilne cene koštanja proizvoda. Stoga su površine znatno uvećane i iznose između 45-50.000 hektara. Kod uljane repice u prolećnom periodu je veoma važno obratiti pažnju na stanje useva i obavezan pregled useva na prisustvo štetočina koje mogu, u slučaju da se na vreme ne suzbiju, da naprave velike ekonomske štete i da značajno redukuju proizvodnju.

Ova značajna uljarica sa trenutno nalazi u različitim fenofazama, u zavisnosti od terena i vremena jesenje setve: u fenofazi od razvijenih devet i više listova,  u fazi razvoja sekundarnih stabala (BBCH 19-25), fazi početka izduživanja stabla (BBCH 19 – 30).

Bez obzira na fazu razvoja, registrovana su prisustva dve štetočine na listovima: velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi)  i male repičine pipe (Ceutorynchus pallidactylus, C. quadridens ). Vizuelnim pregledima je skoro svuda uočeno prisustvo 1 pipe na 5 pregledanih biljaka, što je već početak praga za suzbijanje.

         

velika repičina pipa                        mala repičina pipa      

Preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima je da odmah obiđu svoje parcele i ukoliko ustanove navedenu brojnost tretman obave preparatom Fastac 10 EC (alfa-cipermetrin) - 0,2-0,3 l/ha.

Mala repičina pipa

Izvor fotografija: PIS Vojvodina