Upozorenje o leptirima na dan 09. jula 2018. godine

U tekstu u nastavku pročitajte o stanju leptira na klopci od 02 do 09 jula i upozorenju za period od 09 do 16. jula 2018. godine

Agrotis segetum - ozima sovica:  Počeo je let leptira druge generacije. Hvataju se pojedinačni leptiri. Očekuje se povećanje brojnosti. U polju ne treba raditi ništa. Prva generacija leptira ove godine je bila najbrojnija u poslednjih 4 godine, a druga po brojnosti u poslednjih 7 godina! Prognozira se visoka brojnost leptira druge generacije i potreba za suzbijanjem u većem broju povrtarskih vrsta i rasadnicima voća i drveća. Signali za suzbijanje će biti saopštavani putem upozorenja.

Agrotis exclamationis - usklična sovica: Počeo je let leptira druge generacije. Leptiri su postali srednje brojni. Očekuje se ulov povećanje brojnosti leptira. U polju ne treba raditi ništa. Prva generacija leptira ove godine je bila druga po brojnosti u poslednjih 17 godina! Prognozira se visoka brojnost leptira druge generacije i potreba za suzbijanjem u većem broju povrtarskih vrsta i rasadnicima voća i drveća.

Agrotis ipsilon - ipsilon sovica: Hvatani su pojedinačni primerci. Moguć ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Mamestra brassicae - kupusna sovica: Nije bilo ulova leptira. Moguć ulov pojedinačnih leptira. Na osnovu praćenja brojnosti leptira prve generacije nemoguće je predvideti brojnost leptira druge generacije. Uslovi za razvoj su najpre bili nepovoljni za povećanje brojnosti ove vrste, a poslednje dve nedelje su bili povoljni. Signali za suzbijanje će biti saopštavani ukoliko se javi potreba.

Lacanobia oleracea - povrtna sovica: Nije bilo ulova leptira. Očekuje se ulov pojedinačnih leptira. Prva generacija je imala jednu od najnižih brojnosti u proteklih 20 godina. Ne treba očekivati značajniju pojavu druge generacije povrtne sovice!

Autographa gamma - gama sovica: Hvatani su pojedinačni leptiri. Moguć ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa. Brojnost je tokom kratkog perioda bila visoka. Da li će se to odraziti na dalju brojniju pojavu, biće javljeno u upozorenjima.

Loxostege sticticalis – metlica: Zabeležen je jedan leptir. Očekuje se ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Spodoptera exigua - sovica šećerne repe: Nije bilo ulova leptira. Očekuje se ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Ostrinia nubilalis - kukuruzni plamenac: Počeo je let leptira druge generacije ali su leptiri pojedinačni. Očekuje se povećanje brojnosti. U polju ne treba raditi ništa.

Hyphantria cunea – dudovac: Počeo je let druge generacije. Očekuje se povećanje brojnosti. U polju ne treba raditi ništa. Prva generacija leptira ove godine je bila najbrojnija u poslednjih 6 godina, a druga po brojnosti u poslednjih 14 godina! Uslovi za razvoj gusenica prve generacije su bili povoljni pa se prognozira visoka brojnost leptira druge generacije i potreba za suzbijanjem u većem broju voćnih vrsta.

Helicoverpa armigera - pamukova sovica: Brojnost je značajno porasla. Prikaz je na grafikonu na narednoj stranici. Tokom ove godine, do sada, uhvaćeno je petostruko više leptira u odnosu na prosečnu brojnost. Broj leptira je ovih dana dostigao brojnosti bliske brojnostima iz 2003 godine, kada je pamukova sovica napravila ogromne štete na paradajzu, paprici, boraniji, kukuruzu šećercu, soji, suncokretu, kupusnjačama... Od 10 do 14. jula preporuka je da se pregledaju svi usevi koji mogu biti ugroženi od ove vrste i ukoliko su prisutna jaja izvrši suzbijanje!!! U usevima gde je berba daleko, preporučuje su upotreba preparata Pyrinex 2 L/ha ili Savanur 2 L/ha ili Saturn 480EC 3 L/ha ili Perfektion 2 L/ha. U usevima gde je berba blizu, preporuka je da se koriste preparati sa kraćom karencom: Ampligo 0,3 L/ha ili Affirm 2 kg/ha ili Alverde 1 L/ha ili Coragen 0,2 L/ha ili Delegate 0,4 L/ha.

Grafikon brojnosti leptira Helicoverpa armigera u Somboru tokom prosečne brojnosti i 2018. godine