Svetska berzanska kretanja

Stručna podrška: Željko Nikolić, direktor sektora trgovine finansijskim derivatima i Marko Mrkić, saradnik u ovom sektoru Victoria Group

Poslednjeg radnog dana u septembru mesecu, Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) je objavilo kvartalni izveštaj o stanju američkih zaliha žitarica i uljarica, u kome je potvrdila rekordne zalihe soje na kraju sezone 2017/18. Procene zaliha sve tri biljne vrste (soja, kukuruz i pšenica) su bile iznad prosečnog očekivanja tržišta. Razlog za tolike zalihe soje u SAD je usporen izvoz zbog nerazrešenog trgovinskog spora SAD i Kine, koji traje od aprila ove godine i kome se još ne nazire rešenje.

USDA je u svom mesečnom izveštaju o svetskim bilansima u septembru, povećao očekivanje zaliha soje u SAD na kraju sezone 2018/19 na rekordnih 23 miliona tona, što je spustilo cenu soje na desetogodišnji minimum od oko 300 $/t (256 EUR/t), nakon čega su usledile pojačane kupovine i briga oko kiša početkom oktobra, koje bi mogle da uspore žetvu. Nakon ovog skoka soja se oporavila na oko 320$/t (275 EUR/t). Do kraja septembra je završeno 23% američke žetve soje i 20% žetve kukuruza, brže nego prethodne godine u isto vreme i iznad petogodišnjeg proseka. Stanje američkih useva soje i kukuruza je bolje nego u isto vreme prošle godine, što doprinosi očekivanju još jednog rekordnog roda.

Što se tiče trenutnih fundamenata vezanih za soju, pored brige da će kiše usporiti žetvu američke soje, glavna vest i pokretač cene je i dalje tenzija oko trgovinskog rata izmedju SAD i Kine, kao i pitanje kada će i da li će doći do razrešenja razmirica. Drugi glavni sezonski pokretač je pritisak trenutne rekordne žetve u SAD. Takođe, brz napredak brazilske setve i očekivanje rekordnog roda soje u Južnoj Americi vuku cenu soje na dole. Do kraja septembra je završeno oko 5% brazilske setve soje, iznad 1,5% u odnosu na prošlu sezonu i iznad petogodišnjeg proseka od 2%.

Dobra ponuda sve tri biljne vrste na međunarodnom tržištu, bez većih problema na vidiku sa sledećim rodom, drži cene na prilično niskim nivoima sa slabim izgledima za značajnim oporavkom u skorijem periodu. Eventualno postizanje dogovora i obustava trgovinskog rata između dve glavne ekonomije sveta, bi moglo da dovede do povećanja tražnje i oporavka cene. Nakon završetka američke žetve, na tržištu će se pratiti vremenski uslovi neophodni za razvoj i napredak useva u Južnoj Americi.

Bilten "Za našu zemlju", broj 70, oktobar 2018.