Upozorenje o leptirima na dan 12.06.2017.

Prema izveštaju „Agroprotekt“ doo iz Sombora u periodu od 05. do 12. juna 2017. godine nije bilo uhvaćenih leptira ipsilon sovica (Agrotis ipsilon), sovica šećerne repe (Spodoptera exigua). U periodu od 12. do 19. juna je moguć ulov pojedinačnih leptira ipsilon sovica (Agrotis ipsilon) dok se ne očekuje ulov sovice šećerne repe (Spodoptera exigua). U polju ne treba raditi ništa.

U proteklom periodu su zabeleženi pojedinačni leptiri: pamukova sovica (Helicoverpa armigera), ozima sovica (Agrotis segetum), metlica (Loxostege sticticalis), kupusna sovica (Mamestra brassicae) i gama sovica (Autographa gamma). U narednom periodu je moguć ulov svih navedenih pojedinačnih leptira, izuzev ozime sovice čije se očekuje smanjenje brojnosti ali u polju ne treba raditi ništa.

U periodu od 05. do 12. juna 2017. godine došlo je do smanjenja brojnosti leptira: usklične sovice (Agrotis exclamationis-brojnost je bila malo veća u odnosu na višegodišnji prosek, očekuje se dalje smanjenje, a preporuka je da se u periodu od 16. do 19. juna ponovi zaštita useva koji se rade proizvodnjom iz rasada), povrtne sovice (Lacanobia oleracea-brojnost je bila na nivou višegodišnjeg proseka, očekuje se smanjenje brojnosti leptira na klopci i u periodu 15. do 17. juna 2017. se preporučuje pregled kupusnjača na prisustvo jaja i gusenica). U istom periodu brojnost kukuruznog plamenca je bila na nivou višegodišnjeg proseka (Ostrinia nubilalis –  u periodu od 13. do 18.06. se preporučuje pregled useva kukuruza na prisustvo larvi i jajnih legala. Verovatnoća da je potrebno suzbijanje je značajna). Brojnost dudovca je bila mala u proteklom periodu (Hyphantria cunea - u periodu od 15. do 18. juna se preporučuje pregled zasada oraha, kajsija, trešanja i višanja).