Upozorenje o leptirima na dan 19.06.2017.

Prema izveštaju „Agroprotekt“ doo iz Sombora u periodu od 12. do 19. juna 2017. godine nije bilo uhvaćenih leptira ipsilon sovica (Agrotis ipsilon), sovica šećerne repe (Spodoptera exigua). U periodu od 19. juna do 03. jula je moguć ulov ovih pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

U proteklom periodu su zabeleženi pojedinačni leptiri: pamukova sovica (Helicoverpa armigera), ozima sovica (Agrotis segetum), metlica (Loxostege sticticalis), gama sovica (Autographa gamma) i dudovac (Hyphantria cunea). Zabeleženi su i pojedinačni leptiri kupusne sovice (Mamestra brassicae), a brojnost je na nivou višegodišnjeg proseka. U narednom periodu je moguć ulov pojedinačnih leptira, izuzev ozime sovice čije se očekuje smanjenje brojnosti i gama sovica (Autographa gamma) kojima se očekuje povećanje brojnosti, ali u polju ne treba raditi ništa.

U periodu od 12. do 19. juna 2017. godine došlo je do smanjenja brojnosti leptira: usklične sovice (Agrotis exclamationis-brojnost je bila na nivou višegodišnjeg proseka, očekuje se dalje smanjenje, a u polju ne treba raditi ništa), povrtne sovice (Lacanobia oleracea-očekuje se smanjenje brojnosti leptira na klopci i u polju ne treba raditi ništa). U istom periodu brojnost kukuruznog plamenca je bila na nivou višegodišnjeg proseka (Ostrinia nubilalis –  u periodu od 19. juna do 03. jula se očekuje smanjenje brojnosti leptira na klopci. U polju ne treba raditi ništa).