Upozorenje o leptirima na dan 24.07.2017.

Prema izveštaju Agroprotekta stanje leptira na klopci u periodu od 24. do 31. jula je bilo sledeće:

-Hvatani su pojedinačni primerci leptira: Agrotis ipsilon (ipsilon sovica), Autographa gamma (gama sovica), Spodoptera exigua (sovica šećerne repe), Mamestra brassicae (kupusna sovica), Lacanobia oleracea (povrtna sovica).

-Brojnost leptira Agrotis segetum (ozima sovica) je porasla na srednje veliku, a Agrotis exclamationis (usklična sovica) na veliku.

-Hvatan je mali broj primeraka, ulov je svakodnevan Helicoverpa armigera (pamukova sovica).

-Zabeležena je srednje velika brojnost leptira Hyphantria cunea (dudovac).

-Brojnost leptira Ostrinia nubilalis (kukuruzni plamenac) je bila velika, U Somboru trenutno nešto manja od proseka, a u Čelarevu je značajno veća od proseka.

- Nije bilo uhvaćenih leptira Loxostege sticticalis (metlica).

Upozorenje za period od 31. jula do 07. avgusta je sledeće:

-Očekuje se povećanje brojnosti leptira Lacanobia oleracea (povrtna sovica), Autographa gamma (gama sovica). U polju ne treba raditi ništa.

-Očekuje se dalje povećanje brojnosti leptira Ostrinia nubilalis (kukuruzni plamenac) i preporuka je da se počne sa redovnim pregledima paprika, semenskog kukuruza i kukuruza šećerca. Postoji realna mogućnost da se pronađe veća brojnost i potreba za suzbijanjem.

-Očekuje se porast brojnosti leptira Helicoverpa armigera (pamukova sovica) na klopci. Preporuka je da se počne se redovnim pregledima paprika, boranija i duvana. Postoji mogućnost da se lokalno pojavi veća brojnost i potreba za suzbijanjem.

-Očekuje se povećanje brojnosti Hyphantria cunea (dudovac). Preporuka je da se u periodu od 04. do 06. avgusta pregledaju zasadi oraha, šljiva, trešanja, višanja i kajsija na prisustvo jajnih legala.

- Moguć ulov pojedinačnih leptira Agrotis ipsilon (ipsilon sovica), Mamestra brassicae (kupusna sovica), Loxostege sticticalis (metlica) i Spodoptera exigua (sovica šećerne repe). U polju ne treba raditi ništa.

-Očekuje se smanjenje brojnosti leptira Agrotis segetum (ozima sovica), Agrotis exclamationis (usklična sovica). U polju ne treba raditi ništa.