Uskoro žetva uljane repice

Na području delovanja  PSS Senta  je posejano 5.800 ha uljane repice, što je najveća površina u Vojvodini i na ovom području na nekim terenima  očekuju se već za 4-5 dana prvi otkosi uljane repice. Preuranjena žetva se očekuje zbog velikog nedostatka (još zimske) vlage. Prosečan prinos maksimalno do 3t/ha.  

Na području delovanje PSS Subotica gde je posejano 2.850 ha uljane repice žetva se očekuje oko 23-26 juna, prosečan prinos 3,3-3,6 t/ha.

CELA VOJVODINA – stanje, Dr Ana Marjanović Jeromela, viši naučni saradnik, šef odseka uljane repice Instituta za Ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad:

„Uljana repica se nalazi u fazi završetka nalivanja semena i zrenja tako da se žetva može očekivati u vrlo kratkom periodu, a prvenstveno će zavisiti od temperatura. Ukoliko temperature bude visoke (prema RHMZ Srbije biće visoke max od 27 -32 C do kraja juna) repica će vrlo brzo prolaziti kroz faze sazrevanja i ući u tzv "tehnološku zrelost". Ove godine svakako ne možemo očekivati rekordne prinose zbog nedostatka zimskih padavina najviše (ali i svih šokova koje su biljke preživljavale) i procena je da će prosečan prinos ove godine biti na nivou od 3-3,2 t/ha.Što se tiče procenta ulja sada bi najviše pogodovalo da nemamo visoke temperature i da uljana repica polako prođe ove krajnje faze sazrevanja. Na Rimskim Šančevima u ovom momentu očekujemo početak žetve oko 25 juna.“