Mali trikovi za poboljšanje kondicije useva i prinosa

Stručna podrška: Ana Marija Petrak, menadžer za inovacije u poljoprivredi, AXEREAL Serbia d.o.o.

Uvođenjem folijarnih i mikrogranulisanog đubriva u svoj program, Axereal Serbia doo je upotpunila kompletnu ponudu za proizvodnju ratarskih useva. Folijarna đubriva STARTER (R), SUMMUM(R) i PROLEO (R) sadrže makro i mikro elemente koji obezbeđuju biljkama neophodna hraniva, čime se poboljšava kondicija useva, podiže njihova tolerancija na biljna oboljenja i stresne uslove spoljne sredine, dok je krajnji rezultat povećanje prinosa.

LO C’AX(R) je mikrogranulisano đubrivo za istovremenu primenu sa setvom pomoću depozitora. Lako dostupan fosfor iz ovog đubriva omogućava mladom klijancu brži inicijalni porast, a mikroelementi nadopunjuju potrebu za hranivima. Sa primenjenim LOC ’AXom vidljiva prednost razvijenosti useva tokom vegetacije, manifestuje se i u rezultatima prinosa. Doza primene je 20 kg/ha, a usevi u kojima se može primeniti su : kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa, krompir, a vrlo dobre rezultate daje i u primeni sa setvom pšenice i ječma.

STARTER (R) za brži start mladog useva, naročito favorizovan od strane Axereal-ovih pšenica i ječmova. Nakon izlaska iz zimskog perioda preporučuje se primena STARTER -a u dozi 3 l/ha do faze klasa 1cm. Povoljan sastav fosfora od 29,5% usvojen preko lista se mobilizuje u zonu korenovog sistema, pri čemu utiče na jačanje mladog korena pri izlasku iz zimskog perioda kada je zbog niskih temperature zemljišni fosfor nedostupan biljkama. Protekle 2017.godine, nakon teške zime, naši usevi pšenice i ječma su ostvarili vrlo pozitivne rezultate nakon primene STARTER -a . Ovako ojačan korenov sistem imao je bolju moć usvajanja drugih hraniva, a samim tim i bolji prinos. Takođe se može primenjivati i u usevima uljane repice, kukuruza, soje i graška, korenastog i krtolastog povrća i vinove loze. Brošura o STARTER -u se može naći na web stranici www.axereal.rs .

Poboljšivači dostupnosti minerala, SUMMUM 12-40-6 i SUMMUM 12-5-40 obogaćeni sumporom i mikroelementima, su za primenu u ratarskim drugim usevima. Kod ozimih useva preporuka je da se primeni 4 kg/ha u fazi bokorenja SUMMUM 12-40-6 i 4 kg/ha u fazi vlatanja SUMMUM 12-5-40. U usevu kukuruza primene do faze 4 lista odnosno u II prihrani u fazi od 10-12 listova, poboljšavaju prodiranje hranljivih elemenata kroz kutikulu što se direktno odražava na poboljšanje dostupnosti minerala.

PROLEO (R) obogaćen esencijalnim elementima bora i molibdena, biljka može usvojiti primenom 2,5 l/ha u usevima uljarica. Kod uljane repice, soje i suncokreta poboljšava se oplodnja, a potom i nalivanje mahuna odnosno zrna suncokreta. Molibden poboljšava razmnožavanje kvržičnih bakterija kod soje, a samim tim i bolje formiranje kvržica na korenu. PROLEO povoljno utiče na nakupljanje ulja, a primenjen u šećernoj repi poboljšava nakupljanje šećera u slatkom korenu. Vreme primene je do početka cvetanja uljarica i u fazi 8-10 listova šećerne repe. PROLEO poseduje sertifikat za primenu u organskoj proizvodnji, a u narednom periodu očekujemo i sertifikat izdat od nadležnosti Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Folijarna đubriva STARTER , SUMMUM, PROLEO:

• Kompatibilni su sa većinom sredstava za zaštitu bilja

• Primena uz utrošak vode od minimum 150 l/ha

• Laka usvojivost mikro i makro elemenata

• Nisu opasna po životnu sredinu

• Lako skladištenje i manipulacija ambalažom

Bilten "Za našu zemlju", broj 61, januar 2018.