Rezultati žetve Axerealovih sorti pšenice

Stručna podrška: Ana Marija Petrak, Menadžer za inovacije u poljoprivredi/Manager For Inovations, AXEREAL Serbia d.o.o. Novi Sad

Ova godina nije bila nimalo laka za poljoprivredne proizvođače što se tiče proizvodnje pšenice. Duga i hladna zima sa veoma malo padavina, nije pogodovala razvoju pšenice pa su prinosi nešto niži u odnosu na prošlu godinu. Bez obzira na teže uslove u ovoj godini, pozitivno smo iznenađeni prinosima naših sorti koje su se pokazale izvanredno kako u pogledu prinosa, tako i u pogledu kvaliteta. Ponosni smo što Vam možemo predstaviti nekoliko izvanrednih rezultata sa žetve 2017. godine. Proizvođač Milovan Petrović iz Srema, selo Sibač sa sortom pšenice Cellule, na dve parcele od po 10 ha je ostvario prinos od 7.050 kg po jutru, odnosno 12.260 kg/ha, sa prosečnim sadržajem proteina od 13 % i glutena 28 — 30 %.

Naš dugogodišnji partner ZZ Medoš iz Erdevika je ostvario prinos od 10.540 kg/ha sa sortom pšenice Cellule. Tom prilikom je Dražen Međoš naglasio da sa kompanijom Axereal Serbia doo sarađuje već duži niz godina i da svake godine na svojim njivama seju Axerealove sorte. Ove godine su sejali sortu pšenice Cellule sa kojom su posebno zadovoljni. Kako kaže: „Ostvareni prinos je bio daleko iznad očekivanog za ovu godinu koja nije bila nimalo laka za proizvodnju ove žitarice. Poslušao sam sve savete koje sam dobio od kompanije Axereal u cilju postizanja što boljeg prinosa i dobio sam izvanredne rezultate od 10.540 kg/ha. Svima bih preporučio sortu pšenice Cellule, jer će uz ovu sortu garantovano napuniti ćelije silosa”.

Proizvođač Milivoj Rebić, iz Srema, selo Kuzmin, sa sortom pšenice Nogal ostvario je prinos od 5.300 kg po jutru tj. 9.200 kg/ha. Iznosimo Miletova iskustva iz ove godine: „Sortu Nogal sejem već nekoliko godina. Nogal je veoma stabilna sorta i ove godine kao i prošle, mi je donela izuzetan prinos. Veoma sam zadovoljan i karakteristikama kvaliteta. Poslušao sam preporuke za proizvodnju koje sam dobio od Axereala i prinos je ove godine bio 9.200 kg/ha. Ova sorta se izuzetno pokazala i oduševila me je svojom tolerancijom na bolesti. Nogal je sorta koju bih svima preporučio jer pored visokog prinosa dobijate i izuzetne karakteristike kvaliteta.“ Kod našeg partnera iz Srema, ZZ Čalma na području koji je tokom juna meseca bio zahvaćen gradom, ostvaren je prinos od 9.240 kg/ha sa sortom pšenice Farmeur. AL Rawafed Srbija doo je na površini od 300 ha na svom imanju u Novoj Gajdobri sa sortama pšenice Cellule i Farmeur ostvario prinos od preko 9.000 kg/ha. Još jednom smo pokazali da predstavljamo sigurnog partnera sa najprinosnijim sortama iz Francuske.

Bilten "Za našu zemlju", avgust 2017, broj 56.