Analiza zemljišta - iskustva proizvođača

Svi poljoprivredni proizvođači, bilo da su gazdinstva, zadruge, društva, korporacije i dr., u toku svake proizvodne godine teže ostvarivanju stabilnih, kvalitetnih i visokih prinosa svojih useva. Poznavanje faktora koji mogu imati uticaja na željene rezultate svakako predstavlja osnovni preduslov.

Vremenski uslovi i tip zemljišta su faktori na koje ne možemo značajno uticati, agrotehničke mere su nešto što možemo sami odabrati. Agrotehnička mera koja ima najznačajniji uticaj na visinu prinosa, svakako je primena mineralnih i/ili organskih đubriva koja se zasniva na rezultatima agrohemijske analize zemljišta.

Preduzeće Jedinstvo d.o.o. iz Velike Grede prepoznalo je pozitivne efekte pomenute agrotehničke mere i ove godine je izvršilo kontrolu plodnosti na većini svojih parcela. Direktor ovog preduzeća Zoran Vorkapić nam prenosi svoja iskustva:

’’Sa analizom zemljišta sam se prvi put susreo još 80-tih godina prošlog veka, kada ju je moj pokojni otac radio na našim njivama. Iako sam mašinski inženjer po struci, poljoprivreda mi je bliska pošto sam odrastao u porodici koja se bavila poljoprivredom. Moja saznanja o ovoj agrotehničkoj meri sam kasnije proširio putem medija koji su obrađivali ovu temu poput lista “Poljoprivrednik”, vašeg biltena ’’ Za našu zemlju’’, tv emisija za poljoprivrednike kao što su “Brazde” i sl. Odluku da uradimo kontrolu plodnosti zemljišta na parcelama našeg preduzeća smo doneli iz više razloga, kako bi pre svega utvrdili hemijski sastav naše zemlje, ostvarili maksimalne prinose uz najminimalnija ulaganja i kako ne bi zagađivali zemljište i vodu sa viškom mineralnog đubriva. Mislim da je najveća prednost i korist analize zemljišta upravo racionalnost odnosno smanjenje troškova poljoprivredne proizvodnje. Za Stručnu službu Victoria Logistic sam čuo od ranije i raspitao sam se o njihovoj opremi za uzorkovanje i načinu rada. Sve navedeno nam je odgovaralo, prvenstveno zbog automatske sonde i GPS tehnologije koju poseduju, pa smo zbog toga ovaj posao poverili njima. U svojim mlađim danima imao sam iskustvo da se oprobam i u rukovanju ručnom sondom i vađenju uzoraka pomoću ašova na sopstvenim parcelama i moram priznati da je vrlo naporno, sporo i neprecizno pogotovo na većoj površini.

Saradnjom sa Stručnom službom kompanije Victoria Logistic smo izuzetno zadovoljni, uzorkovanje je urađeno i više nego profesionalno, brzo i tačno. Kontrola plodnosti je rađena za potrebe ratarskih useva koji preovladavaju u našoj proizvodnji i analiza je pokazala da su pojedine parcele sa vrlo niskim sadžajem fosfora i kiselim zemljištem, da postoje parcele sa veoma visokim sadržajem fosfora, čak i toksičnim i visokim sadržajem kalijuma. Na tim parcelama se u narednim godinama neće smeti koristiti fosfor i kalijum, jer će u suprotnom, doći do blokiranja ostalih hraniva u zemljištu. Pojedine parcele su na samoj granici obavezne kalcifikacije, a čija se pH vrednost mora i dalje pratiti narednih godina, i ukoliko kiselost bude i dalje padala kalcifikacija na njima će biti neophodna. Ovo nam je pravi dokaz da svi veliki proizvođači i imanja, moraju obratiti pažnju na svaku parcelu, i da ne bi trebalo da primenjuju uopštene i za sve parcele jednake količine i formulacije NPK đubriva. Sledeće godine planiramo da uradimo uzorkovanje na preostalim parcelama i naravno da ponovimo analizu zemljišta nakon 4 godine. Preporučio bih svima da se opredele za ovu agrotehničku meru jer će njene pozitivne efekte videti već u istoj proizvodnoj sezoni.’’

 

Stručna služba Victoria Logistic pruža uslugu uzorkovanja, analize zemljišta i davanja preporuka za đubrenje. Sve potrebne informacije možete dobiti pozivanjem call centra na broj: 0800/333-330.

Bilten "Za našu zemlju", broj 71, novembar 2018.