Uzorkovanje zemljišta iskustva proizvođača

Zoran Blešić, iz Beograda, je pravi primer proizvođača koji ozbiljno I studiozno pristupa svakom poslu. Pre zasnivanja novog voćnjaka uradio je analizu zemljišta.

„Informaciju o neophodnoj analizi zemljišta sam dobio od ljudi koji se bave proizvodnjom borovnice i koji ujedno podižu zasade borovnica. Analizu zemljišta radim po njihovom zahtevu, jer je to prvi korak koji pokazuje da li je uopšte moguće saditi borovnicu na toj parceli ili ne, odnosno šta je sve potrebno uraditi od agrotehničkih mera da bi se zemlja dovela u stanje koje odgovara toj voćnoj kulturi.

Bilo je neophodno uraditi i hemijsku i mehaničku analizu da bi se krenulo u projekat koji iziskuje ogromna ulaganja, a samim tim i rizik svede na minimum. Za Stručnu službu Victoria Logistic sam saznao na internetu. Ovo je prvi put da sam uzorkovao zemljište.

Pošto nameravam da se bavim proizvodnjom borovnice, i trenutno sam u fazi kupovine zemljišta, bilo je neophodno da sa nekoliko različitih parcela uzorkujem zemljište na dubini 0-30cm i 30-60cm kako bi se odlučio koju ću zemlju kupiti, tj. koja će se parcela pokazati kao najbolja po svojoj hemijsko-mehaničkoj strukturi.

Analiza zemljišta mi je pružila tu mogućnost, kao i sigurnost u odabiru parcele. Analize su pokazale da neke parcele nisu pogodne za voćnjake I da im nedostaju određeni hemijski elementi, a da kod nekih uz određenu primenu agrotehiničkih mera mogu da se dovedu u red. Savet po tom pitanju sam dobio upravo od Stručne službe Victoria Logistic.

Za ostvarivanje podsticaja za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voćnjaka kod Uprave za agrarna plaćanja, obavezno je priložiti dokaz o izvršenoj analizi zemljišta. Takođe, I analiza zemljišta se subvencioniše. Po struci sam ekonomista, i veoma sam studiozno pristupio ovom projektu, tako da smatram da je analiza zemljišta neophodna i da je preduslov za ostvarivanje dobrih rezultata. Veoma sam zadovoljan uslugom uzorkovanja, brza je i efikasna, i pruža sigurnost da je zemlja na pravi način uzorkovana.“

Stručna služba Victoria Logistic pruža uslugu uzorkovanja, analize zemljišta i davanja preporuka za đubrenje.

Sve potrebne informacije možete dobiti besplatnim pozivanjem call centra na broj: 0800/333-330.

Izvor: "Za našu zemlju", broj 53, maj 2017.