Priprema za žetvu soje

Žetvu treba započeti kada je vlaga u zrnu soje između 14 i 15% (ispod 12% je povećano ljuštenje mahune i zrna pucaju).

Pravila za podešavanja kombajna:

  • Režuća kosa mora da bude ispravna i oštra, heder horizontalan, brzina okretanja vitla usklađena sa brzinom kretanja (ispadanje zrna iz mahuna)
  • Broj obrtaja bubnja na 500-700 obrtaja u minuti u zavisnosti od veličine bubnja (manji bubanj - veća brzina,  veći bubanj - manja brzina)
  • Zazor između bubnja i podbubnja se podešava u odnosu na vlažnost zrna i trebalo bi da se menja u toku dana (manji zazor ujutru, u podne se zazor povećava,  a kasnije tokom žetve ga treba smanjivati)
  • Otvor i sito treba da budu podešeni prema veličini semena, a limovi ventilatora maksimalno otvoreni
  • Soju kositi što niže zbog donjih spratova i mahuna koje u sebi sadrže najkvalitetnija, najkrupnija i najbolje nalivena zrna
  • Ako je usev soje suvlji sporije voziti, žetvu obaviti u jutarnjim ili u večernjim časovima (veća relativna vlažnost vazduha)