Pravilna i uspešna žetva soje

Žetva soje je na nekim terenima počela , a od uspešne žetve soje zavisiće   koja je krajnja količina zrna za isplatu . Nepravilnom žetvom soje gubici mogu biti i do 20% . Pravilno određivanje vremena žetve soje je od presudnog značaja. Pre početka žetve soje potrebno je odrediti vlažnost zrna I započeti žetvu kada je ona između 14 i 15%. Kod vlažnosti ispod 12% gubici se uvećavaju jer dolazi do ljuštenja mahune i pucanja zrna.

Režući aparat (kosa) kombajna mora da bude savršeno ispravan i oštar, heder horizontalan, brzina okretanja vitla mora da bude usklađena sa brzinom kretanja kombajna kako ne bi dolazilo do ispadanja zrna iz mahuna.

Broj obrtaja bubnja se podešava na 500-700 obrtaja u minuti, u zavisnosti od veličine bubnja, odnosno manji bubanj treba da ima veću brzinu okretanja, dok veći bubanj treba da ima manju brzinu.

Zazor između bubnja i podbubnja se podešava u odnosu na vlažnost zrna i on bi trebao u toku dana da se menja. Kreće se sa manjim zazorom ujutru i kako se bliži podne tako se taj zazor između bubnja i podbubnja povećava, takođe kako dan odmiče bliže,  večeri zazor između bubnja i podbubnja treba smanjivati.

Otvor i sito treba da budu podešeni prema veličini semena, a limovi ventilatora maksimalno otvoreni.

Soju kositi što niže da bi bile pokupljene i donje mahune koje u sebi sadrže najkvalitetnija, najkrupnija i najbolje nalivena zrna.

Na parcelama na kojima je usev soje suvlji,  treba sporije voziti kombajn,a žetvu obaviti u ujutarnjim ili u večernjim časovima kada je veća relativna vlažnost vazduha. Iskustva pokazuju da ukoliko se kombajn u toku žetve ne kreće velikom brzinom ,  može se sa parcele pokupiti značajno više zrna (čak i do 15%).

Smanjenju gubitaka najviše doprinosi  pravilno podešavanje kombajna.