Od poljoprivredne proizvodnje do ugostiteljstva

Sa gospodinom Dragoljubom Stojanovim, organizatorom proizvodnje u firmi „Agroplod“ doo iz Gložana, koja se kao osnovnom delatnošću bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a od skora i ugostiteljstvom, razgovarali smo o radu firme i saradnji sa kompanijom Victoria Logistic.

Firmu „Agroplod“ osnovalli su 2003. godine Jan i Jarmila Bohuš. Pored 105 stalno zaposlenih, firma po potrebi, za sezonske poslove, angažuje dodatni broj radnika, a pre dve godine, u Bačkom Petrovcu otvorena je i nova orgaznizaciona jedinica koja se bavi ugostiteljstvom. Cilj im je, kako kaže, da u narednom periodu započnu proširivanje proizvodnje kako bi bili u mogućnosti da zaposle još veći broj radnika.

Firma ima četiri organizacione jedinice - za ratarstvo, povrtarstvo, kooperaciju i ugostiteljstvo. „Obrađujemo oko 500ha zemlje, zavisno od godišnjeg zakupa, a što se setvene strukture tiče, pšenica se uzgaja na 100ha, kukuruz na 230ha, soja na 90ha, šećerna repa na70 ha“, objašnjava g.Stojanov, posebno i sa ponosom ističući prozivodnju industrijske paprike na površini između 7ha i 10ha.

Agroplod poseduje silos kapaciteta 10.000 tona, sa sušarom koja suši 7 tona robe na čas. Povrtarstvo je organizovano na 5ha u stakleniku koji se nalazi u sistemu hidroponije, gde uzgajaju krastavac i paradajz. Kooperacija se organizuje na 3.000ha, a kooperanti su ne samo iz mesta Gložan već i iz Bačkog Petrovca, Čelareva, Begeča.

Agroplod ugovara proizvodnju, nudi repromaterijal, mašinske usluge, stručnu saradnju, izlazak na teren, zaštitu od bolesti, jednom rečju, sve što traži savremena proizvodnja.

„Sve što mi sami upotrebljavamo na svojim njivama, dajemo i našim poljoprivrednim partnerima. Do sada se saradnja uglavnom odnosila na ratarsku proizvodnju, ali nam je cilj da saradnju proširimo i na povrtarsku proizvodnju“, kaže g. Stojanov.

O tome koliko se pažnje ovde polaže na unapređenje postojećih znanja i iskustava, govori i činjenica da njihova firma svake godine od januara do februara, u saradnji sa predstavnicima hemijske industrije i industrije mineralnih đubriva, organizuje predavanja koja su izuzetno dobro posećena. „To je još jedna usluga koju pružamo svojim kooperantima. Time smo zaista zadovoljni i to nam je uvek prilika da se okupimo, porazgovaramo o proizvodnji, problemima u proizvodnji i da svi zajedno stičemo nova znanja i unapređujemo poslovanje“, kaže g. Stojanov.

Jedan od fokusa firme je i smanjenje troškova poslovanja, pre svega troškova energije, a kako kažu, rezulatati ne izostaju od kada koriste agropelet.

„U narednom periodu planiramo da nastavimo i dodatno proširimo kapacitete za dogrevanje kako bismo još više koristili agropelet. Pored ove investicije pravimo jedan veliki usitni koš koji će moći da vrši i istovar kamiona što je karika koja nam je nedostajala“, posebno ističe g. Stojanov. Pored svega navedenog firma dograđuje još jedan deo skladišnog prostora čime će se dobiti jedna zatvorena celina.

O saradnji sa kompanijom Victoria Logistic, Dragoljub Stojanov je rekao: „Ubrzo nakon osnivanja, naša firma je započela saradnju sa kompanijom Victoria Logistic. Još od 2003. godine saradnja se prvenstveno odnosi na nabavku repromaterijala u vidu mineralnih đubriva i semena, mada i na plasman tržišnih viškova uljarica i kukuruza. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom i nadamo se da će ostati na ovakvom nivou koji smo zajedničkim radom ostvarili“, ističe g. Stojanov i dodaje da je za Agroplod izuzetno značajna još jedna usluga koju vrši Victoria Logistic, a to je analiza zemljišta. U firmi Agroplod, analiza zemljišta se svakako radi, bez obzira na to da li će u narednom periodu to biti zakonska obaveza ili ne.

„Budući da je od poslednje analize koju smo uradili prošlo četiri godine, planiramo da je od jeseni uradimo ponovo. Analiza i nama i svim proizvođačima mnogo znači. Pre svega zbog toga đubrenje vršimo racionalno i imamo bolje prinose u proizvodnji“, ističe g.Stojanov. „Ako me pitate koliko su naši kooperanti za to zainteresovani, odgovorio bih Vam da su izuzetno zainteresovani. Sve je počelo sa nekoliko većih kooperanata, da bi danas gotovo svi naši kooperanti bili zainteresovani, budući da su imali prilike da na primeru svojih prijatelja i rođaka, uvide prednost primene iste“, zadovoljno zaključuje g. Stojanov i pozdravlja nas sledećim rečima: „Svaka saradnja, pa i ova plodna koju imamo sa Victoria Logistic, mora da se unapređuje. Ono što očekujemo od sigurnih i posvećenih partnera kao što ste Vi, jeste stvaranje još boljih uslova otkupa i nešto jeftinijeg repromaterijala. Znam da to nije lako, ali znam i da Victoria Logistic uvek radi u najboljem interesu svojih partnera, kao što Agroplod to radi u interesu svojih kooperanata“.

septembar 2014