Danilo Ošap, vlasnik

Preduzeće DOO Paor iz Žablja na čijem je čelu Danilo Ošap sa ocem Nikolom, već godinama uspešno sarađuje sa kompanijom Victoria Logistic. O tome kako uspevaju da budu jedan od najvećih pojedinačnih proizvođača soje u našoj zemlji, koja je njihova tajna uspeha i zašto su se ove godine opredelili za terminsku prodaju soje kompaniji Victoria Logistic, razgovarali smo sa Danilom.

Preduzeće Paor DOO iz Žablja poseduje ukupno oko 2.000 ha pod sojom od čega je 250 ha pod postrnom sojom. U opštini Žabalj se nalazi 1.500 ha, deo se nalazi u Titelskoj opštini, a oko 200 ha u Banatu. Na svojim parcelama preduzeće sprovodi najnoviju tehnologiju proizvodnje soje.

Danilo Ošap napominje da je na preko 400 ha urađeno ravnanje zemljišta koje omogućava da se na parcelama dobijaju znatno viši prinosi u poređenju sa zemljištem na kome nije izvršeno ravnanje, jer soja to zahteva zbog dubine setve. “Ravno zemljište daje mogućnost semenu soje da nikne u isto vreme, da soja u isto vreme prolazi različite faze razvoja, odnosno da soja u isto vreme sazreva. Prinosi na takvim parcelama su 20- 30% veći u odnosu na parcele koje nisu ravnane. Takođe ono što nam pruža više prinose od uobičajenih je i nadmorska visina zemljišta, koja je viša od drugih zemljišta. Ali najbitnije je to da smo, kao i svake godine, i ove nastavili tradiciju primene pune agrotehnike - od početne primene đubriva, upotrebe isključivo deklarisanog semena, pa uz dosta kiše koju smo imali, deluje da će prinosi biti jako dobri. Prethodnih pet godina prosečni prinosi koje smo postizali su iznosili između 3-3,5 t/ha”, objašnjava Danilo Ošap.

“Kako smo većinski orjentisani na soju, najlogičnije je bilo uspostaviti saradnju sa najvećim otkupljivačem i prerađivačem soje - kompanijom Victoria Logistic. Moram reći da smo izuzetno zadovoljni saradnjom koju ostvarujemo sa kompanijom Victoria Logistic već godinama, zapravo, to je partnerstvo koje čini da budete sigurni da će vam se rad i trud isplatiti. Naš odnos karakteriše iskren, ozbiljan, pouzdan - pravi partnerski odnos. Zbog svega toga i još zbog želje da se osiguramo u vezi naših finansijskih obaveza, opredelili smo se za terminsku prodaju soje koju je ponudila kompanija Victoria Logistic. Prodali smo jednu količinu robe po ceni 380, drugu po ceni od 326 evra/t. Videćemo još šta ćemo uraditi sa ostatkom, količinom kojom raspolažemo. Verovatno je da će ta roba biti prodata po berzanskim cenama ili ćemo je lagerovati pa potom prodavati kada budu dobre cene soje po nas”, posebno napominje Danilo.

Pored soje, preduzeće Paor DOO proizvodi i kukuruz, šećernu repu, ječam i pšenicu. Poseduje sopstvenu mehanizaciju, koju i sami, kako Danilo kaže, proizvode, čime ostvaruju značajne uštede u samoj proizvodnji. Ono što nam je Danilo Ošap naveo kao interesantno i drugačije, na šta su posebno ponosni, jeste to da su pored bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i vlasnici golf terena u Žablju. Time su kako kaže počeli da se bave sasvim slučajno. Danas imaju teren sa 9 rupa, a plan za budućnost je da naprave 18 rupa, čime bi golf teren porodice Ošap bio prvi na Balkanu takve vrste. Ovo bi nesumnjivo privuklo veliki broj gostiju iz inostranstva. Dobre poslovne ideje i planove ima porodica Ošap a ima i ko da ih sprovede u delo. Naime, sa svoje dve sestre, Danilo planira dalje da razvija postojeće kapacitete pa će tako kompleks upotpuniti i smeštajnim kapacitetima i SPA centrom.

 

septembar 2016