Bojan Živković

Koji usevi su najvažniji u Vašoj proizvodnji?

Kukuruz definitivno. Kukuruz zauzima polovinu od ukupnih površina. Gajim još i pšenicu i suncokret.

Koliko hektara zemlje obrađujete?

Obrađujem 180 hektara što je prilično komplikovano za ovaj kraj s obzirom na razuđenost, usitnjenost i udaljenost parcela.

Šta je po Vašem mišljenju najvažnije za uspešnu proizvodnju?

Potrebno je o svemu voditi računa i ne ispustiti nijednu sitnicu. Trudim se da primenjujem punu agrotehniku, ali i da se maksimalno prilagodim svakoj njivi. Dodatna komplikacija je to što su moje parcele veoma različite po kvalitetu, tako da svaka njiva zahteva drugačiji pristup u proizvodnji. Meni lično su dobra priprema zemljišta, optimalno vreme i kvalitet setve vrlo važni momenti u proizvodnji. Naravno, tu je i zaštita jer ako vam korov zauzme njivu onda dovodite u pitanje sve ono što ste uradili do tada.

Šta je po Vašem mišljenju najvažnije za uspešnu proizvodnju?

Otkako sam počeo da širim površine pod kukuruzom, koristim sigurnu i kvalitetnu hemiju. Ne rizikujem, suviše je veliko ulaganje da bih se kockao. Njive moraju da budu čiste i bez korova, znam da bez toga nema uspešne proizvodnje.

Koje preparate ste koristili za zaštitu kukuruza od korova?

Mešao sam dva preparata Laudis i Equip. To je moja dobitna kombinacija.

Koji su najvažniji korovi koje ste hteli da suzbijete?

Parcele u našem ataru su prilično zakorovljene tako da imamo veliki broj različitih korova protiv kojiih moramo da se borimo. To se naročito odnosi na njive koje uzimam u zakup, a koje su prilično zapuštene i „prljave“. Inače, ključ uspeha u mojim njivama je suzbijanje divljeg sirka koji se jako raširio. Naravno, čičak je takođe mnogo zastupljen.

Kakvi su bili rezultati nakon primene tih preparata?

Sa ovom kombinacijom nema greške. Rezultati su odlični. I ove, kao i ranijih godina, nije bilo “travke” u kukuruzu sve do same žetve.

Koje prednosti kombinacije Laudis i Equip biste posebno izdvojili?

Kao prvo, radim kombinaciju Equip i Laudis zato što pored glavnog problema koji imam sa sirkom, moram istovremeno da suzbijem i širokolisne korove. Na ovaj način u jednom prohodu rešim sve probleme.

Drugo, sirak izlazi u različito vreme i u naletima, čičak i drugi širokolisni korovi takođe, i često se desi da u momentu prskanja nisu svi korovi u idealnom porastu za suzbijanje. Znači, treba mi jak preparat koji može da odradi posao i kad korov malo preraste. Laudis + Equip je kombinacija koja se u takvim situacijama odlično pokazala.

Treće, Laudis i Equip su bezbedni za kukuruz pa mogu da ih primenim i u kasnijim fazama razvoja kukuruza. Znači, imam slobodu da prskam kad se stvarno javi problem, a ne da mi vreme primene određuje uzrast kukuruza. To mi je jako važno jer imam puno njiva na različitim mestima pa ne mogu uvek sve da isprskam u najoptimalnije vreme. Jednostavno, sa ovom kombinacijom mogu sve da stignem.

Da li je po Vašem mišljenju njihova primena uticala na prinose?

Kad je čista njiva, onda nema korova koji “otima hranu” kukuruzu. Malo se šalim, ali zaista je tako. Ove godine imao sam odlične prinose koji su se kretali i do 13,8 tona po hektaru. Inače, prosečan prinos sa svih parcela pod kukuruzom je bio 12 tona po hektaru.

Znači, za Vas bi se moglo reći da RADITE DA ZARADITE?

Svima nama, koji se profesionalno bavimo ovim poslom, je cilj da ostvarimo zaradu. Nažalost, u ovom poslu visina zarade ne zavisi samo od tvog rada i postignutih rezultata. Na primer, vremenski uslovi ili cena kukuruza na tržištu su nešto na šta ne možemo da utičemo. Meni je zato važno da maksimalno odradim ono što je do mene, kako bih postigao visoke prinose i kvalitet. Samo na takav način možeš nečemu da se nadaš. Znači uložiš pametno u ono što vredi, sve uradiš na vreme, i na kraju zaradiš.

maj 2016