Prailno đubrenje je ključna stvar za biljke

DOO Alprom iz Futoga, višegodišnji je poslovni partner Victoria Agrotim-a. Zahvaljujući načinu na koji funkcioniše i posluje , odnosno, zahvaljujući dobroj saradnji, uspešnom poslovanju, sigurnom i pouzdanom odnosu koji ima prema svojim partnerima,  DOO Alprom pravi je „primer dobre prakse“. Još 1992. godine osnovao ju je otac Jovana Vojinovića, mladog gazde, sa kojim Victoria Agrotim ima odličnu saradnju.

„Prilikom osnivanja, cilj poslovanja je bio prodaja pesticida. Kasnije smo počeli saradnju sa Victoria Agrotimom zbog čega smo proširili našu delatnost i na prodaju đubriva, semena, odnosno počeli smo i da se bavimo kooperacijom i finansiranjem poljoprivredne proizvodnje, najviše soje i suncokreta“, ističe gazda Vojin i dodaje  “Sada 40% poslovanja čini prodaja đubriva, isti procenat poslovanja je prodaja pesticida, a 20% poslovanja čini prodaja i distribucija semena“.

Sa sedištem u Futogu, DOO Alprom pokriva i Kikindu, Begeč, Veternik, Srem.

„Naši kupci su uglavnom povrtari, jer je futoški kraj, naravno, prvenstveno poznat po kupusu, ali i po šargarepi i krompiru. Mali broj kupaca se bavi ratarstvom s obzirom na to da je  površina ratarskog atara 5.000 – 6.000ha“,  kaže Jovan.

Firma poseduje 800m2 zatvorenog skladišnog prostora, 350m2 otvorenog skladišnog prostora i poljoprivrednu apoteku. Raspolaže  kamionima od 10 tona za razvoženje đubriva svojim kupcima.

„Posebno mi je važno to što Victoria Agrotim ima  dobru logističku mrežu, tako da nam sve porudžbine robe stižu u roku od 12 do 24 časa nakon izvršene narudžbine, a mi se dalje trudimo da distribuciju do krajnjih kupaca takođe izvršimo što brže i efikasnije“, kaže Jovan i posebno naglašava da se,“ kada je u pitanju prodaja đubriva, kupcima besplatno nudi analiza zemljišta koja je još jedan vid kvalitetne saradnje sa Victoria Agrotimom“. 

Iako obilaze i savetuju svoje kupce, pravo stanje u zemljištu se dobija jedino analizom zemljišta. Na žalost trenutno samo 10% kupaca DOO Alprom koristi ovu uslugu, dok ostali đubre svoje zemljište napamet, tako reći  bacaju mineralno đubrivo umesto da ga pravilno primenjuju. Naravno kasnije se ovakva nebriga odražava na kvalitet i kvantitet prinosa. Zato je neophodna permanentna edukacija poljoprivrednih proizvođača.

„Mi smo radili i dosta ogleda, čekamo još neke rezultate i tada ćemo sve to na praktičnom i stvarnom primeru prezentovati našim kupcima. Biće to pravi primer dobre prakse, šta i kako raditi da bi imali više, što je naravno svakome cilj. Naši kupci dosta kupuju đubrivo fabrike Fertil, naročito povrtari, a kao prednosti prilikom izbora tog đubriva navode pakovanje u džaku od 25kg, pakovanje na paletama, dobar prinos i prihvatljivu cenu. Ipak, savete u vezi đubrenja naši partneri ne prihvataju tako lako“.

Gazda Jovan uvek ističe da je pravilno đubrenje ključna stvar za biljke jer „ako je ishrana biljaka dobra, čak iako ne izvršimo navodnjavanje i ostale agrotehničke mere, prinos će opet biti dobar“.

„Ipak, kupci se teško odlučuju da investiraju u đubrivo na račun jeftinog semena. Kupovali su seme za 25 dinara, dok je originalno seme koštalo 70-96 dinara/kg. Zbog toga su imali i male prinose. Što se semena tiče, uvoznici smo firme Europlant iz Nemačke, koja je treća semenska kuća u svetu na osnovu obima poslovanja. Ekskluzivni smo distibuteri pesticida indijske firme Sharda. Želimo u narednom periodu da intenziviramo još više edukaciju i savetodavni rad sa svojim kupcima, koji će sigurno biti na obostranu korist i maksimizacijom za sve“ objašanjava Vojin i završava rečenicom koja je i okosnica zajedničke saradnje“. Naravno, veliku pomoć će nam i dalje pružati Victoria Agrotim“.

septembar 2013