Skladištenje poljoprivrednih prozvoda
U toku je berba kukuruza, žetva suncokreta je uglavnom završena, a pri kraju je kombajniranje soje. Sve robe treba da budu uskladištene, a za skladištenje je najvažnija preventiva - higijena magacinskog i skladišnom prostora. Pre unošenja robe u magacin potrebno je uraditi dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju praznog skladišnog prostora.
Ovo je važno iz razloga pojave velikog broja štetočina kojima ne treba dozvoliti da se razvijaju i utiču na smanjenje kvaliteta roba. U skladištima je prisutan veliki broj štetočina od kojih navodimo samo neke od njih: mali brašnar (Plodia interpunctella), brašneni moljac (Plodia interpunctella), žitni moljac (Sitotroga cerealella), kukuruzni žižak (Sythophilus zeamays), žitni žižak (Sitophilus granarius).
I uskladištena roba kao i insekti su „živi“, i potrebno je voditi računa o temperaturi magacina i robe jer, primera radi insekti ispod 10 ºC i iznad 30 ºC imaju delimičan ili usporen razvoj. Oštećeno zrno pšenice na primer, usled prisustva insekata postaje toplije i vlažnije i tako pruža odličnu podlogu za razvoj same štetočine i drugih patogena (plesni).
Higijena okoline skladišta je važan činilac u suzbijanju skladišnih štetočina, jer oni mogu da se razmnože i van skladišnog prostora ukoliko imaju obezbeđenu hranu.
Tokom skladištenja je neophodna redovna kontrola robe na prisustvo štetočina.
Slika levo Moljac (Sitotroga cerealella)
Slika desno Žitni žižak (Sitophilus granarius)
Izvor slike : PSS Vojvodine