Skladištenje poljoprivrednih prozvoda

U toku je berba kukuruza, žetva suncokreta je uglavnom završena, a pri kraju je kombajniranje soje. Sve robe treba da budu uskladištene, a za skladištenje je najvažnija preventiva - higijena magacinskog i skladišnom prostora. Pre unošenja robe u magacin potrebno je uraditi dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju praznog skladišnog prostora.

Ovo je važno iz razloga pojave velikog broja štetočina kojima ne treba dozvoliti da se razvijaju i utiču na smanjenje kvaliteta roba. U skladištima je prisutan veliki broj štetočina od kojih navodimo samo neke od njih: mali brašnar (Plodia interpunctella), brašneni  moljac (Plodia interpunctella), žitni moljac (Sitotroga cerealella), kukuruzni žižak (Sythophilus zeamays), žitni žižak (Sitophilus granarius).

I uskladištena roba kao i insekti su „živi“, i potrebno je voditi računa o temperaturi magacina i robe jer, primera radi insekti ispod 10 ºC i iznad 30 ºC imaju delimičan ili usporen razvoj. Oštećeno zrno pšenice na primer, usled prisustva insekata postaje toplije i vlažnije i tako pruža odličnu podlogu za razvoj same štetočine i drugih patogena (plesni).

Higijena okoline skladišta je važan činilac u suzbijanju skladišnih štetočina, jer oni mogu da se razmnože i van skladišnog prostora ukoliko imaju obezbeđenu hranu.

Tokom skladištenja je neophodna redovna kontrola robe na prisustvo štetočina.

Slika levo Moljac (Sitotroga cerealella) 

Slika desno Žitni žižak (Sitophilus granarius)

Izvor slike : PSS Vojvodine