Pojava grinja na soji

U usevima soje je registrovano prisustvo grinja, običnog paučinara (Tetranychus urticae).  Protekla nedelja sa visokom temperaturom i vlažnoćću vazduha u toku dana i tople noći, bile su izuzetno povoljne za razvoj ove štetočine. 

Grinja živi na naličju lista gde se hrani sisajući sokove biljaka soje. Prvi simptomi napada se uočavaju na licu lista u obliku sitnih pega srebrnastobele boje. Kako se brojnost grinja i napad uvećava, pege se međusobno spajaju i čitava površina lista dobija žutu boju, nekrotira i suši se. Kod napadnutih biljaka grinjama, povećava se transpiracija, a smanjuje intenzitet fotosinteze, što za posledicu ima skraćenje vegetacije, znatno zaostajanje soje u porastu kao i formiranje manjih i sitnijih mahuna i zrna.

Obzirom na prognoze vremena u narednom vremenskom periodu koje pogoduju razvoju ove štetočine PREPORUKA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA  je da se izvrše redovni pregledi useva soje na prisustvo grinja. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuje se primena registrovanih akaricida kako bi se sprečilo prenamnožavanje ove štetočine.

Izvor: PIS Vojvodine.