- SRB
- ENG
Režimi čuvanja voća u hladnjačama
Stručna podrška: dipl.ing. zaštite bilja Maja Sudimac, Institut Tamiš Pančevo
NASTAVAK IZ PRETHODNOG BROJA
Spoljašnji uslovi, činioci sredine koji utiču na dužinu čuvanja voća u hladnjačama, su pre svega temperatura, relativna vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, svetlost, prisustvo etilena i dr. Veoma je značajno objasniti uticaj etilena na čuvanje. Etilen je gas, hormon biljnog rasta koji je uključen u regulisanje procesa rasta i razvoja. Etilen sa druge strane, može dovesti do uvenuća, ubrzanja starenja i sazrevanja, do gubitka zelene boje, omekšavanja plodova, pojave mirisa, fizioloških poremećaja i truljenja plodova.
Čuvanje u normalnoj atmosferi (NA)- temperaturni režim
Dužina čuvanja voća u NA je relativna i zavisi od sorte kao i zahteva tržišta za određenim kvalitetom. U skladu sa zahtevima američkog tržišta za kvalitetom, najduže moguće vreme čuvanja u NA je danas oko 3 meseca (pre 10 godina to je bilo 4 meseca). Dakle, zahtevi tržišta utiču na dužinu čuvanja u NA - posle 3 meseca čuvanja kvalitet i čvrstina plodova ne odgovaraju zahtevima tržišta.
Obaranje klimakteričnog pika
Čuvanje u MA ili CA (modifikovana ili kontrolisana atmosfera)
Vazduh se sastoji od 78,08% azota, 20,95% kiseonika, 0,03% ugljen dioksida i kao takav izaziva gubitak hlorofila (zelene boje), biosintezu karotenoida (žute i narandžaste boje) i antocijana (crvene i plave boje), biosintezu i oksidaciju fenolnih jedinjenja (braon boje). Kontrolisana atmosfera se koristi jer usporava aktivnost ćelijskog zida onih enzima koji dovode do propadanja povrća.
Osnovni princip kontrolisane atmosfere je redukcija O2 i podizanje nivoa CO2 a time se postiže:
• Usporavanje dozrevanja, disanja i nivoa produkcije etilena.
• Povišene vrednosti CO2 atmosfere inhibiraju aktivnost ACC sintaze (ključni regulator biosinteze etilena), što utiče na omekšavanje i promene u strukturi voća.
• Smanjenje osetljivosti na etilen: O2 <8% ili CO2 iznad 1%.
• Ublažava se uticaj niskih temperatura i uticaj fitopatogenih gljiva : (npr. CO2 10-15% umanjuje Botrytis na trešnjama).
• O2 <1% ili 40-60% CO 2 korisni su za kontrolu prisustva insekata u skladištu.
Čuvanje u ULO - „ultra low oxygen“
Termin se koristi da odvoji ovaj način čuvanja od čuvanja u standardnoj kontrolisanoj atmosferi (KA). U ovim uslovima čuvanja podrazumeva se da je nivo kiseonika od 2% ili niže, dok standardna CA podrazumeva nivo kiseonika od 2 do 3%. Ove hladnjače zahtevaju visok kvalitet gradnje, generatore azota i kompjutersku kontrolu parametara atmosfere u komorama.
Čuvanje u ULO uslovima je danas standard u proizvodnji jabuka. Gubitak čvrstine ploda je za trećinu manji u ULO uslovima u poređenju sa standardnom CA posle produženog čuvanja (220-280) dana. Takođe olakšana je kontrola pojave ‘’skalda’’.
Čuvanje u MAP sistemima
Podrazumeva pakovanje proizvoda u folije napravljene od polimera koji obezbeđuju niske koncentracije O2 i visoke CO2. Ovaj način čuvanja sprečava gubitak vlage, a prvi put je isproban na jabuci četrdestih godina XX veka, kako bi se usporilo zrenje. U početku primene, postojao je nedostatak dosledne kontrole nivoa CO2 u pakovanju. Od tada pa do danas, proizvedene su nove vrste i obezbeđena su bolja svojstva polimera koji mogu da obezbede veći spektar propustljivosti gasa, veću fleksibilnost... Kao rezultat toga, uspešni MAP sistemi razvijeni su za više vrsta proizvoda.
Važna napomena: Sortiment je važan činilac u određivanju koncentracije kiseonika. Bezbedan nivo kiseonika može varirati od sorte do sorte u odnosu na metabolizam ploda. Greške mogu biti skupe! Oštećenja od niskog nivoa kiseonika mogu dovesti do gubitaka plodova iz cele komore, tamnjenja jezgra i mesa ploda, gubitka boje i pojave ulegnuća na plodovima, kao I pojave “mirisa” na alkohol i gubitka ukusa plodova koji se čuvaju. Budite svesni posledica zbog preterivanja u korišćenju ove tehnologije. “Čini se da lica odgovorna za čuvanje voća u hladnjačama sa CA pokušavaju da smanje nivo kiseonika do nivoa koji je previše nizak za sorte koje se čuvaju i nepotrebne za dužinu čuvanja koja se primenjuje (oko 6 meseci). Veoma je bitno uklopiti nivo tehnologije, u ovom slučaju nivo i udeo gasova u komorama sa CA, sa vrstama proizvoda i trajanjem čuvanja.” , Stephen Neel, Ph.D. & Henry Bonar II
Zaključak je da brzo hlađenje i čuvanje u ULO hladnjačama treba da bude cilj kome se teži.
Kod većine sorata jabuke, najbolje reakcije ploda postižu se brzom promenom uslova atmosfere, gde komore treba napuniti i zapečatiti u roku od 3-7 dana od momenta ubacivanja prvih plodova.
Bilten "Za našu zemlju", decembar 2016, broj 48.