- SRB
- ENG
Organska "Dunav soja" iz Srbije
Autor teksta: Dunav Soja Regionalni Centar, Novi Sad
Krajem juna u Čurugu je organizovan drugi „Dunav Soja Dan polja organske soje“, gde su predstavljene sorte soje različitih grupa zrenja, kao i ogled sa mehaničkom kontrolom korova.
Organska soja je značajan sastojak stočne hrane. Evropa je nema dovoljno, već je uvozi iz Indije i Kine. Švajcarska je zatvorila uvoz iz ovih zemalja i odlučila da se preusmeri na dobavljače iz Evrope. To predstavlja izvoznu šansu za Srbiju. Međutim, trenutni broj proizvođača organske soje daleko je ispod potreba, ali je nesporno da imamo veliki potencijal,odlične domaće sorte, iskustvo u proizvodnji i tradiciju.
Organska soja poreklom iz Srbije ima veliki tržišni potencijal, predstavlja posebno tržište u Evropi koje svakim danom raste. Savremen potrošač u Evropi sve više želi da se hrani zdravo, da konzumira proizvode životinjskog porekla (meso, mleko, jaja) od životinja hranjenih stočnom hranom koja ima poznato poreklo. Danas je organska proizvodnja organizovana na 0.2 % od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta. Veliki je potencijal za proširenje površina pod organskom proizvodnjom, pre svega u okviru zaštićenih prirodnih dobara (npr. oko 7 % ukupne teritorije Srbije).
Organska proizvodnja isključuje upotrebu herbicida u suzbijanju korova, primenu lako rastvorljivih azotnih i fosfornih đubriva, upotrebu hemijskih - sintetičkih sredstava za kontrolu bolesti i suzbijanje štetočina. U organskoj proizvodnji najbitnije su preventivne mere kao što su primena odgovarajuće agrotehnike prilagođene odabranoj gajenoj vrsti, pažljivo planiranje plodoreda, pravovremena i odgovarajuća obrada zemljišta, setva, mere u suzbijanju korova.
Sredstva koja se koriste u organskoj proizvodnji su objedinjena u okviru dokumenta koji je dostupan na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Dunav Soja Regionalni Centar spovodi različite aktivnosti usmerene ka organskoj proizvodnji. Najvažnije su postavka ogleda, organizacija dana polja, izrada priručnika i organizacija treninga za poljoprivredne proizvođače tokom zimskog perioda, gde stručnjaci iz Nemačke, Švajcarske, Italije iznose svoje rezultate kao domaći stručnjaci koji dobro poznaju uslove gajenja soje i dominantne korovske vrste.
Naglasak na uspešnoj proizvodnji soje svodi se na značaj pristupa svakoj od operacija, počev od obavezne analize zemljišta, pravovremene obrade zemljišta, planiranja plodoreda, inokulacije, pa sve do načina odabira sorte prema nameni i strategije kontrole korova u odnosu na dostupnu mehanizaciju na gazdinstvu. Edukacija na terenu uključuje testiranje mašina, uz analizu koje korovske vrste mogu da se suzbiju i u kojoj fazi, kako podesiti mašine, kada je soja najosetljivija i kada prekinuti primenu ovih mera.
Bitno je naglasiti da su proizvođači vrlo zainteresovani za primenu savremenih tehnologija u organskoj proizvodnji soje i smanjenju upotrebe ručnog okopavanja i plevljenja. Na tržištu Srbije počela je proizvodnja mašina za obradu u organskoj soji, a dostupne su i mašine iz Austrije, Nemačke.
Sertifikacija je postupak kojim se potvrđuje / sertifikuje usklađenost proizvodnje na farmi s važećim Zakonom (stupio na snagu 2011.) i propisima donetim na osnovu njega. Dug je put kojim treba ići od same odluke proizvođača da pređe na ovaj vid proizvodnje, do izdavanja potvrde/ sertifikata od strane sertifikacione kuće, upisivanja u registar proizvođača Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Period konverzije za jednogodišnje useve traje dve godine, a za višegodišnje zasade tri godine. Nakon prelaznog perioda, dobija se organski status kada je moguća upotreba logoa - nacionalne oznake.
Bilten "Za našu zemlju", avgust 2016.