Izmene u uslovima za ispunjavanje kriterijuma koje propisuje GlobalGAP standard/ važeća Verzija 5.1

Stručna podrška: dipl.inž. zaštite bilja Maja Sudimac, PSS Pančevo

GlobalGAP je međunarodni komercijalni standard koji obihvata proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i aktivnosti nakon berbe.

Ovaj standard je zamišljen da pruži garanciju maloprodaji i potrošačima, kao i da potvrdi da su preduzete sve mere i kontrole da bi proizvod bio bezbedan po zdravlje potrošača.

GlobalGAP tehnički komitet i odbor odobrili su ažuriranje standarda Integrisanog osiguranja farmi (IFA). Verzija 5.1 je obavezna od 1. oktobra 2017. godine i zato je za sertifikaciju prema GlobalGAP standardu u vegetacionoj sezoni koja je pred nama, potrebno koristiti verziju 5.1.

Glavni razlozi za ažuriranje standarda IFA su izmene kriterijuma u pojedinim kontrolnim tačkama.

Promene u pogledu nivoa usaglašenosti su izvršene u modulima All Farm Base, Crop Base, Fruit and Vegetables. Jedna od izmena je u okviru modula All Farm Base i to kontrolne tačke AF 16.1 i AF16.2. koje se odnose na „food fraud“. To znači da treba uraditi dodatne analize rizika u okviru proizvodnje i rukovanja poljoprivrednim proizvodima koji će sprečiti ili umanjiti pojavu lošeg kvaliteta finalnog proizvoda. Na primer, kada u primarnoj proizvodnji proizvođač koristi ulazne proizvode/ materijale koji ne odgovaraju specifikacijama. Mora postojati dokumentovana procena rizika za identifikaciju potencijalne ugroženosti prevarama u oblasti proizvodnje hrane. Dokument mora biti dostupan, aktuelan i implementiran i napisane koju su navedene mere koje je proizvođač primenio da bi sprečio potencijalni ulazak takvih proizvoda u proces njegove proizvodnje. Ove tačke su prevedene iz dela „Preporuke” u „Minor must” kako bi ih uskladile sa drugim međunarodnim referentnim standardima. Prilikom ocenjivanja ukupan zbir svih tačaka koje pripadaju „Major Must” ili „Minor Must” imaju uticaj na to da li će se zadovoljiti procenat za dobijanje sertifikata. Stoga je i važno posebno obratiti pažnju na ove tačke koje menjaju svoj status iz „Preporuka”.

U modulu „Crops Base”, kontrolne tačke CB 5.2.1 i CB 5.2.2 se menjaju od „Minor Musts” do „Major Musts”. Odnose se na to da li je izvršena analiza rizika koja procenjuje ekološka pitanja za upravljanje vodama na farmi. Identifikovati uticaj izvora vode, sistema za navodnjavanje i samog navodnjavanja i pranja poljoprivrednih proizvoda na životnu sredinu.

Upotreba supstanci koje nisu sredstva za zaštitu bilja i đubriva (CB 7.11.1) dodatno je detaljno opisana kako bi se bolje razumelo koja vrsta proizvoda pripada ovoj kontrolnoj tački i koje evidencije su potrebne kako bi sedokazala usklađenost s tim.

U modulu Fruit and Vegetables, tačka FV 4.1.2, odgovara se na pitanje kakav je kvalitet vode korišćen u procesu proizvodnje lisnatog povrća. Ova tačka je u verziji 5.1. podeljena na dve odvojene kontrolne tačke FV 4.1.2a i FV 4.1.2b radi bolje kontrole. Ograničenja se odnose na mikrobiološke zagađivače i uzorci vode se moraju testirati prema zadatoj analizi rizika.

Sledeća kontrolna tačka koja je promenila nivo usklađenosti je FV 5.7.3 i to iz „Preporuke” u „Minor must”. Ova tačka se odnosi na akreditaciju laboratorije koja vrši analize vode koja se koristi u postupku rukovanja ubranim biljnim proizvodima.

Uvođenje nekog od standarda u poljoprivrednu praksu neophodno je iz više razloga:

• Zbog prisutnog nepoverenja potrošača i zabrinutosti pri kupovini svežeg voća i povrća poželjna je kontrola proizvoda od njive do potrošača

• Domaći proizvođači imaju više mogućnosti da prodaju robu nepoznatom kupcu, kada se izvozi u zemlje EU, Rusku federaciju ili druga tržišta.

Bilten "Za našu zemlju", broj 62, februar 2018.