“Plan dobrog razvoja” - novi, odvažni niz obaveza za budućnost

Stručna podrška: Syngenta tim, Syngenta d.o.o. Beograd

Novi “Plan dobrog razvoja” poziva na hitnu borbu protiv klimatskih promena i gubitka biološke raznolikosti, u samom srcu buduće produktivnosti poljoprivrede i globalnog ekonomskog oporavka.

Kompanija Syngenta stvara četiri nove, ambiciozne, globalne obaveze kako bi smanjili uticaj emisije ugljen dioksida na poljoprivredu i kako bi pomogli poljoprivrednicima u prevazilaženju ekstremnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promenama. Ove obaveze biće vodeće za inovativnost, i pomoći će poljoprivrednicima i društvu da se održivo oporave od trenutnih efekata pandemije korona virusa.

Vreme je za akciju

Klimatske promene su egzistencijalna pretnja i mora se delovati pre nego što bude kasno. Efekti klimatskih promena su veliki izazov za poljoprivrednike i poljoprivredne radnike koji pokušavaju da obezbede snabdevanje hranom u svetu. Pandemija Covid-19 dodatno je istakla krhkost ekosistema u poljoprivredi, zahtevajući dodatne napore od onih koji zarađuju za život od poljoprivrede više nego ranije.

“Plan dobrog razvoja” kompanije Syngenta ima za cilj da se suoči sa ovim izazovima, tako što će poljoprivredu učiniti otpornijom i održivijom, i što će potaknuti bolji, zeleniji oporavak.

Prešli smo dug put

Kada je 2013. godine pokrenut “Plan dobrog razvoja”, ušlo se sa velikim ambicijama da se poboljša održivost poljoprivrede i poslovanje kompanije. Postavljeno je šest teških ciljeva koje je trebalo ispuniti do kraja 2020. godine, a većina njih je realizovana značajno ranije od planiranog roka.

Iz toga su proizašle merljive koristi za poljoprivrednike, ljude koji hrane planetu, koju svi delimo. I iz toga su se naučile veoma važne lekcije, koje su pomogle da se oblikuju akcije koje treba da se realizuju u narednom periodu.

Poljoprivrednici su na prvoj liniji

Poljoprivrednici prvi trpe ekstremne vremenske prilike, a poljoprivreda ima ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Mora se pomoći poljoprivrednicima da nove tehnologije i usluge implementiraju u svoje svakodnevne aktivnosti, kako bi se prilagodili i ublažili efekte klimatskih promena.

Prema nedavnom istraživanju kompanije Syngenta, sprovedenom sa Ispos Mori, 72% poljoprivrednika je zabrinuto zbog uticaja koji će klimatske promene imati na njihovu sposobnost da uzgajaju hranu u narednih pet godina.

Naše nove obaveze

Prema novom “Planu dobrog razvoja”, kompanija Syngenta će ubrzati razvoj svojih inovacija radi pružanja boljih rešenja za poljoprivrednike. Cilj je da se do 2025. godine uloži 2 milijarde dolara u nova otkrića u održivoj poljoprivredi i da se svake godine realizuju dva nova tehnološka dostignuća.

Jedan od važnijih ciljeva Plana dobrog razvoja je i težnja ka ugljenik-neutralnoj poljoprivredi, kako na farmama, tako i u celokupnom poslovanju. I dalje je značajan cilj posvećenost poboljšanju biološke raznolikosti i zdravlja zemljišta na 3 miliona hektara ruralnog zemljišta tokom svake naredne godine, što će se realizovati implementacijom novih tehnologija, primenom usluga i obuka poljoprivrednih proizvođača.

Kompanija Syngenta se obavezuje da će do 2030. godine smanjiti intenzitet emisije ugljenika u sopstvenom poslovanju za 50% kako bi se podržali ciljevi Pariskog sporazuma. Ovakva posvećenost je potvrđena i odobrena od strane Inicijative zasnovane na nauci (SBTi).

Uporedo sa navedenim, jača se i posvećenost pomoći ljudima da ostanu sigurni i zdravi, obučavajući 8 miliona poljoprivrednih radnika o sigurnoj upotrebi proizvoda svake godine i nastojanje da se izbori za dobrom poslovnom praksom širom velikog lanca snabdevanja kompanije.

Ovakvi ambiciozni ciljevi mogu se postići samo u partnerstvu i u otvorenom dijalogu o vrednostima inovacija u poljoprivredi, za poljoprivrednike, prirodu i društvo, podržanu snažnim upravljanjem održivosti od strane Odbora kompanije Syngenta.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 95., novembar 2020. godine.