Pametna zaštita bilja u 2020.godini

Stručna podrška: Vladimir Dapčević, tehnička i stručna podrška za region centralne Vojvodine, Belchim doo Beograd

 

Teška 2020. godina je na izmaku. Svetska pandemija korona virusa je sa sobom donela novu stvarnost ljudima širom sveta. Takozvani “nevidljivi neprijatelj” je za samo par meseci napravio promene u trgovini, industriji, poljoprivredi.

Globalna pandemija nije sprečila kompaniju Belchim da nastavi sa svojim zadatkom da se uključi u skoro svaku ratarsku, povrtarsku, voćarsku proizvodnju i svojom paletom proizvoda odgovori svakoj problematici i izazovima koji se tokom proizvodnje mogu javiti.

Početak setve smo ispratili sa našim herbicidom Proman u soji i suncokretu. Korišten je i u kombinaciji sa preparatom Deluge koji je pronašao svoje mesto u programima zaštite bilja. Herbicid Deluge je dokazao i pokazao da je superioran u borbi protiv širokolisnih korova u tretmanima posle setve, a pre nicanja useva i korova.

Skoro istovremeno proizvođači su vršili prve fungicidne tretmane u pšenici fungicidima Bounty i Buzz Ultra. Uz dodatak regulatora rasta Moxa u dozi primene od 0,3 l/ha, tretirani usevi su zagarantovano grabili ka sigurnom prinosu.

Ove godine je, po prvi put na tržištu, bio prisutan fungicid Protendo duo koji u sebi sadrži dve aktivne materije, tebukonazol 160 g/l + protiokonazol 125 g/l. Ova kombinacija aktivnih materija, predstavlja idealno rešenje za zaštitu klasa pšenice uz istovremeno očuvanje lista zastavičara.

U proizvodnji kukuruza, herbicid Motivell extra 6 OD je i ove godine dokazao zašto nosi epitet jedinstvenog nikosulfurona, a kao partner za suzbijanje širokolisnih korova uz njega je bio herbicid Temsa.

Letnji meseci su nam doneli idealne uslove za razvoj divljeg sirka i muhara u usevima soje, suncokreta i šećerne repe, a kompanija Belchim je i tu imala svoj adut, herbicid Grasser. Uspešno se izborio i nepovratno uništio celokupnu populaciju uskolisnih korova u pomenutim usevima.

Tokom jeseni smo se bavili uljanom repicom kako bi smo je adekvatno pripremili za zimski period. “Čišćenje korova” obavljeno je herbicidom Rapsan plus, a fungicid Sirena i insekticid Scatto i ove godine su pružili odličnu zaštitu od bolesti i štetnih insekata.

Kompanija Belchim Crop protection se zahvaljuje poljoprivrednim proizvođačima na ukazanom poverenju uz obećanje da će nastaviti sa svojom filozofijom pametne zaštite bilja, osvežavajući tržište svake godine novim i efikasnijim proizvodima.

Srećnu, ZDRAVU i uspešnu proizvodnu 2021. godinu želi Vam Belchim tim!

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 96., decembar 2020. godine.