Smanjenje stresa kod biljaka

Stručna podrška: dipl.inž. Ljubica Bošnjak, CP Distribution doo

 

Vrlo često smo svedoci da stručna javnost, kada se tokom vegetacije biljnih vrsta, bilo da su u pitanju ratarski usevi, povrtarski ili voćni i lozni zasadi, pojave niske ili visoke temperature, manjak ili višak padavina, mraz, grad, duvanje jakih vetrova, sve to nazivaju stresnim uslovima, i da ti faktori često utiču da se ostvari niži, nezadovoljavajući prinos.

Najznačajniji uticaj preparata Aleox Agro upravo se i ogleda u njegovoj funkciji smanjenja stresa na svim biljnim vrstama. Aktivna materija Dihidrokvercetin, dobijen liofilizacijom na -72°C, iz kore Sibirskog Ariša (Larix Siberica) jača imuni sistem biljaka i povećava njihovu otpornost na različite stresne uticaje.

Zahvaljujući Dihidrokvercetinu, šume Sibira opstaju u surovim uslovima kojima su izložene već milionima godina.

Hladno vreme i najavljena „oštra“ zima razlog su da preventivnim delovanjem zaštitimo biljke uz pomoć preparata Aleox Agro. Ranim tretiranjem pšenice sprečavaju se posledice golomrazice, odnosno izmrzavanje pšenice, a treba ga primeniti do pojave snežnog pokrivača. Potapanjem semena pre setve i prskanjem u početnim stadijumima razvoja, Aleox Agro obezbeđuje bolje ukorenjavanje i bolji promet hranjivih materija, neophodnih za stresnu fazu u kojoj se biljka bori za svoj opstanak.

Pored ratarskih useva, preparat Aleox Agro se preporučuje i za tretiranje svih voćarskih biljnih vrsta. Još uvek je moguća jesenja sadnja voća uz koju se svakako preporučuje primena biostimulatora, kao što je Aleox Agro, koji omogućava da biljka što bolje „prezimi“ u optimalnom stanju do samog početka vegetacije.

Biljke čiji se koren tretira pre sadnje, imaju veći porast u odnosu na netretirane, što se može videti na primeru sadnice oraha u rasadniku Bogdanović (Slika 1.). Sadnice su potapane u rastvor preparata Aleox Agro koji je napravljen sa 100 ml preparata u 200 litara vode. Poseban problem kod starijih voćki, predstavlja slobodna količina vode unutar biljke, koja se pri niskim temperaturama ledi, stvarajući kristalne strukture unutar ćelije, koje dovode do pucanja tkiva i stvaranja rana, koje su kao infekcijska mesta nepoželjne. Aleox Agro je jako antioksidativno sredstvo, znatno utiče na imunološki sistem i pospešuje odbrambeni mehanizam biljaka od svih loših spoljnjih uticaja.

Tretiranje preparatom Aleox Agro omogućava se normalan rast i razvoj biljaka, koji utiče na povećanje prinosa i kvaliteta roda.

Nakon urađenog ogleda u poljoprivrednom preduzeću PP „Miletić“ AD SOMBOR na usevu lucerke, uočeno je povećanje prinosa od čak 14% na 10 ha površine. Tretman Aleox Agro preparatom u količini od 0,1 l/ha urađen je nakon drugog otkosa, a rezultat je povećan broj bala sena nakon trećeg otkosa u odnosu na netretiranu kontrolnu parcelu.

Kao rezultat primene preparata na jabuci na sorti Ajdared, na Poljoprivrednom Gazdinstvu Đorđe Radojčić iz Novog Slankamena, uočena je znatno bolja fiziološka stabilnost plodova, bolja transportabilnost i mogućnost za duži period skladištenja jabuke u hladnjačama. Preparat Aleox Agro je primenjen u tri tretmana, u dozama od po 330 ml/ha (Slika 3.) .

Procenjuje se da uticaj stresa može da smanji genetski potencijal biljaka i do 30%. Iz tog razloga je neophodno koristiti biostimulatore kako bi imunološki kapacitet biljnih vrsta imao adekvatan odgovor na sve loše uticaje.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 96., decembar 2020. godine.