Trendovi na evopskom tržištu: Smanjenje emisije štetnih gasova (CO2) i do 40% sa Donau sojom

Stručna podrška: Donau soja, Regionalni Donau soja tim

 

Smanjenje štetnih gasova kroz prizmu soje bila je centralna tema godišnjeg networking događaja “Donau Soja Online Annual meeting and Market Highlights” koji je okupio više od 300 učesnika iz cele Evope u virtuelnoj dvorani 19. novembra. Poljoprivreda doprinosi četvrtini emisije gasova sa efektom staklene baste, od čega stočarstvo i prozvodnja stočne hrane kao značajni korisnici soje, čine čak 60%.

U okviru ovog događaja vodeći evropski trgovinski lanci Edeka, Lidl, Rewe, kao i drugi Donau Soja partneri, predstavili su rezultate zajedničke saradnje u cilju smanjenja emisije CO2 i time potvrdili značajni potencijal Donau Soja sertifikovane soje u borbi protiv klimatskih promena.

 “Način na koji hranimo životinje predstavlja ogromnu razliku” ističe predsednik Donau Soja udruženja Matias Kron.

Veliki potencijal u smanjenu emisija CO2 imaju proizvođači hrane za ribe i uzgajivači atlantskog lososa u Norveškoj, koja je i najveći svetski proizvođač ove vrste ribe, ali i uvoznik soje.

Istraživanje je pokazalo da Donau Soja sertifikovani sojin proteinski koncentrat na bazi soje iz Srbije, Hrvatske i Rumunije ima 4,2 puta manji karbonski otisak u poređenju sa brazilskim standardom, što omogućava smanjenje emisije CO2 za 41% u proizvodnji hrane za losose.

Više od 4.700 poljoprivrednika iz Srbije, Rumunije i Hrvatske proizvelo je visokokvalitetnu Donau Soja sertifikovanu soju, što otvara vrata novim tržištima i doprinosi jačanju evropskog snabevanja sojom i održivoj proizvodnji hrane za ljude i životinje.

U prozvodnji svinjskog mesa moguće je smanjiti emisiju CO2 i do 40% po kilogramu mesa, kako pokazaje istraživanje nemačke kompanije EDEKA, koje u proizvodnji svog premijum brenda „Hofglück”, koristi Donau Soja sertifikovana hraniva. Zahvaljujući Hofglück programu (koji obuhvata 70.000 svinja) emisija CO2 se na godišnjem nivou redukuje za 10.000 tona. Rezultati EDEKA projekta potvđuju veliki potencijal za sektor svinjarstva. Primera radi prelaskom na Donau Soja sertifikovana hraniva u proizvodnji svinja emisija CO2 bi se mogla smanjiti za 1,1 milion tona godišnje. Austrijski proizvođači konzumnih jaja, su zahvaljujući Donau Soji, već smanjili emisiju CO2 za 110.000 tona.

U okviru Donau Soja Programa Proteinskih Partnerstava, trgovinski lanci LIDL i REWE takođe imaju značajan doprinos u održivosti evropskog snabdevanja sojom, što su istakli njihovi predstavnici na nedavno održanom događaju.

Više informacija o Donau Soja udruženju i najnoviji Godišnji izveštaj možete preuzeti na linku (https://www.donausoja. org/fileadmin/user_upload/Downloads/ Annual_Report_International_2019_ENG. pdf).

 

Bilten "Za našu zemlju", broj 96., decembar 2020. godine.