Zadrugarstvo u Vojvodini u 2020. godini

Stručna podrška: Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine

 

Aktivnosti u privredi i društvu u godini koja se bliži kraju, u velikoj meri su bile pod uticajem posledica pandemije zarazne bolesti COVID-19.

U 2020. godini svi su poslovali u izmenjenom poslovnom ambijentu, ali su zadruge svoju delatnost obavljale bez prekida i uspešno. Za razliku od mnogih delatnosti, u procesu poljoprivredne proizvodnje nije bilo zastoja, a ova proizvodna godina je za mnoge zadrugare bila uspešna, kako u pogledu dobrih prinosa, tako i u pogledu dobrih cena kod većine ratarskih i povrtarskih useva.

Prolećna setva je ove godine obavljena na svim njivama, u čemu je bio veliki doprinos zadruga koje su pored setve na svojim površinama kao i na zemljištu zadrugara i kooperanata, pružile pomoć u setvi i u drugim poslovima i svim ostalim poljoprivrednicima koji su imali otežane uslove za rad u vreme tada važećih restrikcija kretanja, što je bilo od posebnog značaja za staračka poljoprivredna domaćinstva.

Kao socijalno odgovorne organizacije, osim što su zadruge pružale pomoć u obavljanju poljoprivredne proizvodnje stanovnicima u svojim lokalnim zajednicama, mnoge od njih su i na druge načine pomagale, i to kroz obezbeđenje pomoći u humanitarnim paketima prema ugroženim stanovnicima sela, ali i kroz novčane donacije Crvenom krstu, medicinskim ustanovama, ali i budžetu Republike Srbije, čime je došla u prvi plan i socijalna uloga zadruga. Značaj zadruga za sela još jednom je dokazan, kako kroz niz akcija kojima su zadruge pomogle da svaka njiva bude posejana, tako i kroz druge vrste pomoći seoskom stanovništvu u kriznim vremenima.

Pored velikog broja negativnih stvari koje su bile posledica pandemije koja je obeležila ovu godinu, za sela se desila i jedna pozitivna stvar na način da su postala poželjnija mesta za život i rad u odnosu na ranije periode.

Značaj sela je najzad prepoznat, o čemu najbolje govori činjenica da smo ove godine po prvi put dobili i Ministarstvo za brigu o selu, koje će voditi ministar Milan Krkobabić. Kroz ovo ministarstvo će najzad postojati sistemska podrška razvoju sela, jer je ministar Milan Krkobabić već napravio “revoluciju” u zadrugarstvu kroz sprovođenje programa “500 zadruga u 500 sela” u protekle tri godine, koja će omogućiti kvalitetniji i brži razvoj zadrugarstva. Zadržni savez je uvek naglašavao da u selima koja imaju kvalitetnu zadrugu nema problema u životu i radu stanovnika, te će upravo kroz podršku razvoju zadruga na najbolji način biti unapređen i život ljudi na selu.

Ovu godinu u zadružnom sektoru Vojvodine obeležilo je i osnivanje sve većeg broja specijalizovanih zadruga. Osnivale su se u različitim oblastima intenzivne proizvodnje, u voćarstvu, povrtarstvu, stočarstvu, pčelarstvu. U više opštih zemljoradničkih zadruga koje su svoju delatnost ranije bazirale isključivo na ratarstvu, poslednjih godina sve više ima ulaganja u započinjanja proizvodnje intenzivnih vrsta proizvodnje naročito u oblasti voćarstva i povrtarstva. Opredeljenja ka uvođenju intenzivne proizvodnje u zadružnom sektoru su isplativa, koja će dodatno uticati da se unapredi zadružni sektor, kao i ekonomski položaj zadruga i zadrugara.

Zadružni savez Vojvodine je organizovao Prvu letnju zadružnu školu, od 16-18.06.2020. godine. Škola je okupila je 54 učesnika, mladih i stručnih saradnika iz 24 zadruge iz Vojvodine. Škola je otvorena u prostorijama ZZ Mrkšićevi salaši iz Srpskog Itebeja, a realizovana je uz bogat program stručnih predavanja i obilaska uspešnih zadruga u Vojvodini, gde su učesnici imali prilike da steknu nova znanja, ali i da vide primere uspešne zadružne prakse.

Zadružna škola je jedan od načina za ulaganje u znanje mladih u zadrugarstvu, a praksa održavanja škola će se nastaviti i u budućem periodu.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 96., decembar 2020. godine.